kuiva suu

Kuiva suu ja sen hoito

Apua potilaille, joilla on herkät suun limakalvot

Kun potilaat ajattelevat suun terveydestä huolehtimista, moni huomioi vain hampaansa ja laiminlyö ikeniään ja pehmytkudoksiaan. Lisäksi pehmytkudokset ovat herkkiä, ja joillain ihmisillä voi esiintyä herkkyyttä tietyille hammastahnoille, kuten niille, joissa käytetään natriumlauryylisulfaattia (SLS). Jos tämä johtaa huonoihin suuhygieniatottumuksiin, potilaille saattaa kehittyä ienongelmia.

Hammashoidon ammattilaisilla on tilaisuus kannustaa näitä potilaita noudattamaan positiivisia suuhygieniatottumuksia. Hammastahna, jonka koostumus on miellyttävän mieto, mutta samalla riittävän tehokas ehkäisemään ienongelmia tai reikiintymistä saattaa olla merkittävä apu potilaille, jotka kokevat hampaiden harjaamisen epämiellyttäväksi.

Millaiset potilaat saattavat kokea hampaiden harjaamisen epämiellyttäväksi?

Potilaat, joilla on herkät suun pehmytkudokset, saattavat hyötyä hellävaraisemmista vaihtoehdoista, jotka tekevät harjaamisesta miellyttävämmän tuntuista. Tällaisia potilaita ovat usein haavaumista tai kuivasta suusta kärsivät sekä lapset.

  • Useampi kuin yksi viidestä ihmisestä kärsii suun haavaumista, ja ne ovat yleisempiä lapsilla, oikomishoidettavilla ja stressaantuneilla ihmisillä. Suun haavaumista kärsivät ihmiset saattavat huomata suussaan kohonnutta herkkyyttä tietyille ruuille, juomille tai SLS-pitoisille hammastahnoille.
  • Kuiva suu on yleinen vaiva etenkin vanhempien potilaiden tai stressaantuneiden tai masentuneiden keskuudessa. Ihmiset, jotka käyttävät mieliala- tai verenpainetautilääkkeitä, diureetteja tai antihistamiineja saattavat myös kärsiä usein kuivasta suusta, koska lääkkeet voivat vaikuttaa syljen tuotantoon. Syljellä on keskeinen rooli hampaiden ja ienten terveydessä. Sen sisältämät luonnolliset antibakteeriset entsyymit ja proteiinit auttavat pitämään haitalliset bakteerit kurissa. Kuivasta suusta kärsivät ihmiset tuottavat vähemmän sylkeä, mikä saattaa vaikuttaa suun mikrobiomin luontaiseen tasapainoon ja aiheuttaa ienongelmia tai reikiintymistä.
  • Lapsilla makusilmujen tiheys on paljon suurempi kuin aikuisilla. Siksi lapset voivat olla herkkiä vahvoille mauille ja kärsivät myös usein suun haavaumista.
  • Kemoterapiahoidossa olevat ihmiset saattavat myös kokea suun kuivumista hoidon seurauksena.
Lapsi harjaamassa hampaitaan

1. GREEN A ET AL. JDENT 80 (2019) S33–S39

Zendiumin on kliinisesti todistettu olevan neljä kertaa hellävaraisempi* suun pehmytkudoksille

Zendium on mieto, SLS-vapaa, päivittäiseen käyttöön tarkoitettu fluorihammastahna, joka tarjoaa hellävaraista suojaa tehostamalla suun luontaisia puolustusmekanismeja ja parantaa todistetusti ienten terveyttä.

SLS:n sijaan se sisältää mietoa, vähävaahtoista ainesosaa nimeltä steareth-30, joka huomioi suun herkät pehmytkudokset ja auttaa suojelemaan epiteelikerrosta. Zendiumin koostumuksen on kliinisesti todistettu olevan neljä kertaa hellävaraisempi* suun pehmytkudoksille SLS-pitoiseen hammastahnaan verrattuna. Siinä on myös mieto maku. Siksi Zendium on ihanteellinen valinta suun haavaumista tai kuivasta suusta kärsiville sekä lapsille.

*Verrattuna normaalin SLS-pitoisen hammastahnan pehmytkudosvaikutuksiin 30 minuutin päästä käytöstä.  Kliinisesti todistettu, Iso-Britannia 2016, n = 30.

1. Green A et al. JDent 80 (2019) S33–S39